Japan će do 2025. imati pametne brodove

Good Idea

Japanske brodske kompanije planiraju da do 2025. godine počnu da koriste „pametne brodove“, koji će se kretati pomoću vјeštačke inteligencije. Ta tehnologija biraće najbezbјednije i nakraće rute i štedјeti gorivo, objavio je BBC

Vјeštačka inteligencija će se koristiti i za predviđanje kvarova i drugih problema koji bi mogli pomoći da se smanji broj pomorskih incidenata.

Kompanije planiraju da izgrade oko 250 samo-navigacionih brodova.  Očekuje se da će ovakav razvoj tehnologije koštati stotine miliona dolara.

Transportne kompanije Mitsui OSK Lajаns i Nipon Jusen rade sa brodograditeljima, uključujući kompaniju Japan Marin Junajted, s kojima će podiјeliti i troškove i razmiјeniti stručnost.

Nipon Jusen već radi na tehnologiji koja omogućava brodovima da koristi podatke za procenu rizika sudara. Takođe rade sa norveškom pomorskom kompanijom DNV GL za prikupljanje i analizu podataka o stanju brodova i njihovih performansi.

Japan Marin Junajted razvija sličan sistem za analizu podataka s ciljem dijagnostikovanja kvarova prije nego što se dese.

Daljinsko upravljanje

Prvi brodovi će zadržati malu posadu da nadgleda određene operacije, ali postoje planovi za razvoj potpuno autonomnog plovila u budućnosti.

Kompanija Rols-Rojs najavila je prošle godine planove za razvoj broda bez ljudske posade, počevši od onih na daljinsko upravljanje koji bi mogli biti operativni od 2020. godine.

– To se dešava. Nije pitanje da li će, nego kad će – rekao je jedan od potpredsjednika Rols-Rojs, Oskar Levander.

– Komercijalni brod na daljinsko upravljanje imaćemo do kraja ove decenije – rekao je Lavander.