Očekivan rast vrijednosti eura u drugom dijelu 2017.

Nakon što je nova američka administracija prozvala evropske monetarne vlasti da je zajednička valuta “potcijenjena preko svake mjere”, finansijska tržišta su strahovala od globalnog valutnog rata

Da je euro potcijenjen u odnosu na američku valutu izračunala je i Bank of America Merrill Lynch uzimajući u obzir mnoge faktore, koji uključuju kamatne stope, javne finansije i kupovnu moć, Banka je utvrdila da se trenutno eurom trguje za dolar po 9,6% nižoj cijeni.

– Postoje dva razloga zašto je euro “potcijenjen”, naročito prema američkom dolaru – kaže Athanasios Vamvakidis, strateg “Global G-10”. Prvi razlog je što investitori imaju tendenciju da kupuju dolar zbog očekivanja da će Tramp nastupiti sa velikim stimulativnim fiskalnim paketom. S druge strane Evropska centralna banka zadržava agresivnu labavu monetarnu politiku, što može imati domino efekat čineći dolar i dolarsku aktivu poželjnom investicijom.

Kratkoročno, dolar može odstupiti od procijenjene ravnoteže zbog razlika u monetarnoj politici banaka i razlika u ekonomskom okruženju. Primjera radi, američka ekonomija bilježi punu zaposlenost, i ako tome dodate fiskalne stimulanse, za očekivati je da će dolar biti iznad svoje dugoročne ravnoteže – rekao je Vamvakidis za MarketWatch.

Kad su u pitanju izgledi za euro u ovoj godini Athanasios Vamvakidis kaže: “Vjerujemo da izgledi za euro, u kratkom roku, nisu dobri, jer očekujemo da američka administracija istupi sa fiskalnim stimulansima. Istovremeno, tržišta će obratiti pažnju na politička dešavanja u Evropi. Međutim, u drugom dijelu godine, euro će vjerovatno početi jačati, naročito jer se očekuje da ECB pooštri svoju monetarnu politiku“.

Polovinom januara je savjetnik u Nacionalnom trgovinskom veću SAD, Peter Navarro u intervjuu za Financial Times rekao da je euro “prerušena njemačka marka” koja je precijenjena i da Njemačka “eksploatiše” zajedničku valutu kako bi svoju robu učinila konkurentnijom na inostranim tržištima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je odbacila navode Trampovog savjetnika, naglasivši da Njemačka ne može uticati na cijenu eura i da se njena zemlja uvijek zalagala za nezavisnu politiku Evropske centralne banke.

Eurom se jutros trguje po cijeni 1,0634 dolara, što predstavlja rast 0,31% u odnosu na kasno sinoć. (Agencije)