Cijene nafte porasle iznad 56 dolara

Cijene nafte na međunarodnim tržištima u srijedu su porasle jer će najvjerovatnije najveći proizvođači držati obećanja o smanjenju proizvodnje.

Cijena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cijene ovog energenta, porasla je 1,69 odsto, na 56,41 dolara za barel, dok je američka WTI poskupjela 1,72 odsto, na 53,23 dolara po barelu.

U utorak se naftom trgovalo ispod 55 dolara po barelu zbog zabrinutosti investitora po pitanju poštovanja dogovora o smanjenju proizvodnje koji je stupio na snagu 1. januara.

Međutim u srijedu je kuvajtski državni proizvođač “Kuwait Petroleum Corp.” razbio strahove tako što je najavio smanjenje proizvodnje od 1. januara do kraja prvog kvartala. Prema dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Kuvajt će smanjiti proizvodnju za 131 hiljadu barela dnevno.

Kretanje cijena nafte zavisiće od više faktora, od kojih je najvažniji dogovor o smanjenju proizvodnje.

Hussein Sayed, tržišni strateg u FXTM kaže da iako nikome nije u interesu da krši sporazum, svi do sada postignuti sporazumi pokazuju koliko su takvi dogovori bili krhki.

Podršku cijenama nafte pružaju i očekivanja da će podaci iz SAD-a pokazati pad zaliha nafte u prošloj sedmici.

Analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da će nedjeljni izvještaj Američkog instituta za naftu (API) o zalihama pokazati njihov pad za 1,7 miliona barela.

Izvještaj Američkog instituta za naftu biće objavljen u četvrtak, a američka vlada će svoj prvi izvještaj u ovoj godini objaviti tek sljedeće srijede.