Mercedes prije Tesle lansira električni kamion

Mercedes priprema teren za lansiranje prvog kamiona s potpuno električnim pogonom brže od potencijalno najvećeg rivala na tom polju Tesla Motors

Gigant iz Štutgarta potvrdio je da će proizvodna verzija električnog kamiona zasnovanog na studiji Urban e-Truck prikazanoj prošle jeseni na frankfurtskom salonu uskoro stići na puteve. Interes je ogroman, a trenutno se pregovara sa 20 potencijalnih klijenata, ali se sa imenima još ne ide u javnost.

U ponudi će biti dvije veličine kamiona (18 i 25t), a kupci će moći da biraju između klasičnog tovarnog prostora, hlađenog ili platforme. Kamion ima doseg od oko 200 km, 212 kWh baterije napajaju dva elektromotora snage 250 kW i maksimalnog okretnog momenta od 1.000 Nm.

U Mercedesu se nadaju kako performanse u praksi neće bitno odstupati. U drugoj polovini godine će krenuti proizvodnja električnog dostavnog vozila, Fuso eCanter, a prvih 150 primjeraka dobiće klijenti iz Evrope, Japana i SAD.

Tesla Motors takođe planira da proširi asortiman komercijalnim vozilima, ali proizvodna verzija se očekuje tek za tri do četiri godine.