Pametni telefoni uvode revoluciju u medicini

Pametni telefoni donose revoluciju u dijagnostikovanju i liječenju hroničnih bolesti zahvaljujući aplikacijama u medicinske svrhe

Pametni telefoni već mogu brojati korake, izračunati potrošene kalorije i mjeriti srčani ritam, rečeno je na konferenciji Američkog udruženja za unapređenje nauke.

Mobilni telefoni i tableti mogu postati efikasne dijagnostičke sprave ako se izmijeni upotreba njihovih senzora. Tako bi telefoni mogli mjeriti kapacitet pluća i dijagnostikovati astmu ili bronhopneumoniju. Takođe je moguće poslužiti se kamerom i flashom za mjerenje, na prstu i uz odgovarajuću aplikaciju, hemoglobina u krvi i dijagnostikovanje anemije. Za te aplikacije već su zatražene autorizacije pri Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA).

Senzor za pokret u pametnim telefonima može se koristiti za otkrivanje osteopozore, smanjenje gustoće kostiju koja se za sada dijagnostikuje skenerom. Dovoljno je držati telefon u ruci i ukucati šifru kako bi se stvorili talasi koje detektuje senzor pokreta u kameri. Smanjenje gustoće kostije otkriva se promjenom frekvencije talasa.

Izuzetan učinak pametni telefoni mogli bi postići u zemljama u razvoju kojima nedostaje dijagnostičkih odjeljenja.

U razvijenim zemljama, individualizovani medicinski instrumenti mijenjaju odnos između pacijenta i ljekara pružajući bolesnicima mogućnost da često sami dobiju medicinske podatke za koje su ranije morali doći u ordinaciju.

Prenosni telefoni već pomažu oboljelima od šećerne bolesti i raka da bolje nadziru svoju bolest, kaže Elizabeth Mynatt, profesorka interaktivne informatike na Institutu za tehnologiju u Georgiji.

Naučnici su već snabdijeli tabletima žene iz skromnijih sredina koje su se liječile od raka dojke kako bi one u realnom vremenu dobile sve informacije za dijagnostiku, tretman i nuspojave. Aplikacija je efikasna i za pacijente koji nemaju novca da plate put do ljekara.

Sve je više naučnika i ljekara na univerzitetu Johns Hopkins koji u pametnim telefonima vide sredstvo za prikupljane velikih količina medicinskih podataka dovoljnih za sprovođenje kliničkih ispitivanja.

Sadašnja klinička ispitivanja stoje najmanje 12 miliona dolara. Pomoću smartfona moguće je je izvesti “mnogo efikasnija mikroispitivanja” u realnom vremenu, kojih će podaci biti bliži stvarnosti, a cijena daleko manja.