Bouvi posthumno dobio najveću muzičku nagradu Brit

Slavni muzičar Dejvid Bouvi, koji je preminuo prošle godine, osvojio je britansku muzičku nagradu Brit za izvođača i album godine

Na svečanoj dodjeli nagrada u londonskoj O2 areni, Bouviju je pripala nagrada za njegov posljednji album „Black Star“ koji mnogi muzički kritičari smatraju remek-djelom. Nagradu je primio Majkl K. Hal, zvijezda „Lazarusa“, mjuzikla zasnovanog na njegovim pjesmama, a potom je preuzeo Dankan Džouns, Bouvijev sin.

Organizatori Brita, britanskog ekvivalenta američkog Gremija, odali su počast Džordžu Majklu, koji je na Božić preminuo u 53. godini.

Pjevačica Emili Sande osvojila je nagradu za najboljeg ženskog izvođača godine. Robi Vilijams dobitnik je nagrade za Brit „ikonu“. Nagradu za globalni uspjeh osvojila je britanska pjevačica Adel, velika pobjednica američkih nagrada Gremi.

Priznanje za najbolju grupu otišla je u ruke indi-rok sastava „The 1975“, dok je grupa „Little Mix“ osvojila je nagradu za najbolji sing godine za pjesmu „Shout Out To My Ex“.

Priznanje za međunarodnog solo izvođača godine osvojio je kanadski reper i pjevač Drejk, a spisku nominovanih u kategoriji najboljeg međunarodnog solo izvođača bio je i kanadski muzičar Leonard Koen, koji je takođe preminuo prošle godine.

Nagrada za najbolju stranu pjevačicu osvojila je Bijonse Nouls-Karter, dok je priznanje za najbolju stranu grupu osvojio sastav „A Tribe Called Quest“.

Grupa „One Direction“ osvojila je Brit nagradu za najbolji britanski video spot.

Nagradu Brit dodjeljuje Britanska fonografska industrija, koja predstavlja udruženje britanske muzičke industrije. Tu nagradu su prvi osvojili legendarni Bitlsi, a među dobitnicima se nalaze i Prins, Eni Lenoks, Robi Vilijams, Adel, Sting, Piter Gebrijel i Majkl Džekson.