Prva bh. firma s prihodima iznad milijardu KM

Elektroprivreda BiH u 2016. godini ostvarila je milijardu i 34 miliona maraka prihoda, što je za 50 miliona više u odnosu na 2015. godinu i predstavlja rekord u novoj istoriji kompanije

Ostvarena dobit u protekloj godini iznosi 12,86 miliona KM. U protekloj godini u kapacitetima Elektroprivrede BiH, uz značajan porast proizvodnje u termoelektranama Tuzla i Kakanj, proizvedeno je 7.244,7 GWh električne energije.

Ostvarenje proizvodnih rezultata većih u odnosu na planirane, a značajno većih od rezultata u 2015. godini, bilo je moguće zahvaljujući visokoj pogonskoj raspoloživosti proizvodnih kapaciteta i povećanoj proizvodnji uglja koja se u rudnicima Koncerna EPBiH približila količini pet miliona tona. U odnosu na 2015. godinu, proizvodnja uglja u prošloj godini povećana je za oko 445.000 tona ili gotovo za 10 posto.

Prvi put u novijoj istoriji Elektroprivrede BiH, u 2016. godini smanjene su cijene za krajnje kupce električne energije na 110 kV, 35 kV i 10 kV mreži, ostalu potrošnju i javnu rasvjetu, što predstavlja potvrdu društveno odgovornog djelovanja i poslovanja kompanije.

Uz očuvanje pozicije najvećeg proizvođača i snabdjevača električnom energijom u državi, u 2016. godini Elektroprivreda BiH zadržala je i status jednog od najvećih investitora u BiH.

U okviru realizacije strateški najvažnijih projekata, započela je izgradnja HE Vranduk prve hidroelektrane od kraja 80-tih godina i prve na rijeci Bosni, objavljeni javni pozivi za izbor izvođača radova i usluga i isporučilaca opreme za potrebe izgradnje Vjetroparka Podveležje, Nacrt sporazuma o kreditu za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla s neophodnom dokumentacijom uz zahtjev, proslijeđeni su Federalnom ministarstvu finansija za izdavanje garancija za kreditni aranžman za izgradnju Bloka.

U okviru nastavka procesa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH, usvojen je i plan ulaganja za period od 2016. do 2018. godine, u iznosu 329 miliona KM.