7 veličanstvenih vrijedi 7,7 triliona dolara

Finansije

Kompanije u grupi “Fab 5” – Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (Google) i Facebook – ukupno vrijede više od 7 hiljada milijardi (biliona) dolara.

Ako na ovoj popis dodaju Tesla i Netflix, “veličanstvenih 7” koji pripadaju indeksu Nasdaq zajedno vrijede 7,7 biliona dolara.

Koliko je to velika vrijednost, vidi se ako se uporedi sa indeksom Russell 2000. Firme u tom indeksu, koji obuhvata gotovo 2.000 manjih američkih javnih trgovačkih društava, imaju ukupnu tržišnu vrijednost od oko 1,9 biliona dolara, pokazuju podaci Refintiva.

Rekordne vrijednosti

Dionice Apple i Tesle su na rekordnom nivou, dok je ostalih 5 kompanija također blizu rekorda. Svih sedam lidera “Nasdaqa” cvjetaju ove godine uprkos usporavanju globalne ekonomije usljed pandemije.

Apple je stvorio veliku potražnju za uslugama i aplikacijama vezanim za svoj iPhone.

Microsoft, Amazon i Alphabet dominiraju “računalstvom u oblaku” i nizom drugih industrija, poput igara, e-trgovine i pretraživanja.

Facebook je i dalje vodeći u društvenim mrežama. Tesla je kralj industrije električnih automobila. A Netflix ostaje na vrhu kada je riječ o streamingu.