EU planira uvođenje poreza na prihod za Gugl, Fejsbuk, Amazon…

Finansije

Velike kompanije, koje u Evropskoj uniji ostvaruju značajne prihode od digitalnog poslovanja, poput Gugla i Fejsbuka, mogle bi ubuduće u EU plaćati tri odsto poreza na prihod

Prema predlogu Evropske komisije, u koji je Rojters imao uvid, predviđeno je uvođenje poreza na prihod velikim kompanijama, a očekuje se 5 milijardi evra od tog poreza. Novi propis primjenjivaće se kod kompanija sa više od 100 hiljada korisnika.

Porez bi se naplaćivao na usluge digitalnog oglašavanja, čime bi se zahvatile kompanije, koje klijentima dostavljaju podatke korisnika, poput Gugla, kao i one koje na svojim internetskim stranicama nude prostor za oglašavanje, poput društvenih mreža, dakle Fejsbuka. Plaćale bi ga i internetske platforme, koje nude usluge posredovanja, poput Airbnb-ja i Ubera, i platforme za digitalnu prodaju, poput Amazona.

Porez na prihod će veći udarac predstavljati za kompanije koje ostvaruju manje marže i često posluju s gubitkom, što znači da su uglavnom izuzete od obaveze plaćanja poreza na dobit, napominje Rojters. Internetski mediji i proizvođači digitalnog sadržaja koji se pri stvaranju nove vrednosti ne oslanjaju na korisnike, poput Netfliksa, bili bi izuzeti iz obaveze plaćanja novog poreza.

Dok je ranija verzija dokumenta, koji je Rojters dobio na uvid, sadržala imena nekoliko kompanija, u najnovijoj su verziji imena izostavljena.

Predlog moraju razmotriti zastupnici Evropskog parlamenta i zemlje EU, a očekuje se da će biti usvojen iduće nedelje, uz mogućnost određenih izmena.

Motiv za razmatranje poreza bilo je nezadovoljstvo velikih zemalja EU nastojanjima tehnoloških giganata da preusmjeravanjem dela dobiti u zemlje s niskim poreskim stopama, poput Irske i Luksemburga, nesrazmjerno smanjuju svoje poreske obaveze.