Roborace predstavio prvi autonomni električni trkaći automobil na svijetu

Kompanija Roborace je zvanično predstavila prvi autonomni električni trkaći automobil na svijetu koji je debitovao na Mobile World Congressu u Barseloni

Automobil je nazvan Robocar, a predstavili su ga direktor kompanije Roborace Denis Sverdlov i šef dizajna Daniel Simon. Cilj kompanije je da postane platforma vodećim svjetskim inžinjerima koji će unapređivati softver, a koji će uvesti promjene na ceste svijeta.

Automobil je dizajnirao Simon koji pravi automobile za holivudske naučnofantastične blockbastere, uključujući Ton Legaxy i Oblivion. Robocar je težak 975 kg, dug 4,8 i širok 2 metra. Posjeduje četiri motora koja zajednički razvijaju 402 KS. Napaja ih baterija od 540 kW. Robocar je napravljen uglavnom od karbonskih vlakana, a njegova maksimalna brzina iznosi 320 km/h.

Automobil koristi brojne tehnologije za autonomnu vožnju, uključujući pet LIDAR sistema, 18 ultrasoničnih senzora, dva optička senzora brzine, šest kamera, GNSS pozicioniranje, a posjeduje i Nvidia Drive PX2 procesor koji može obaviti do 24 biliona operacija u sekundi. Roborace nudi AI platformu kompanijama koje mogu razvijati vlastiti samovozeći softver.

roborace-robocar-mwc-2017

Kompanija Michelin je zvanični partner za gume i koristiće Roborace platformu za razvoj svojih budućih guma za cestovnu upotrebu.