Intesa Sanpaolo odustala od preuzimanja Generalija

Druga po veličini italijanska banka, Intesa Sanpaolo, odustala je od planova da udruži snage sa osiguravačem, Assicurazioni Generali

Kao razlog tome kompanija je navela da potencijalni merdžer ne bi stvorio dodatnu vrijednost za njene akcionare. Potencijalnim spajanjem bi nastala italijanska finansijska institucija sa tržišnom kapitalizacijom od oko 60 millijardi EUR, dok ovakva odluka Intese ostavlja prostor za moguće inostrano preuzimanje najvećeg italijanskog osiguravača.

Promjene u upravi Generalija i politička nestabilnost u ovoj zemlji, podstakli su priče o preuzimanju Generalija, a mediji su navodili interes osiguravača kao što su AXA, Allianz i Zurich Insurance Group.

Generali, čiji je najveći investitor investiciona banka Mediobanca, od strane Vlade ove zemlje posmatra se kao strateška kompanija s obzirom na veliki obim nacionalnih obveznica koje drži u portfelju.

Intesa, koja je saopštila da će nastaviti da raste organski u skladu sa biznis planom, takođe bi se mogla naći pod pritiskom s obzirom da je investitore nedjeljama ostavila nedorečenim oko svoje strategije, da bi na kraju odustala od preuzimanja.

Akcije Intese porasle su nakon objave saopštenja, ali su još uvijek daleko ispod nivoa na kojem su se nalazile neposredno nakon što je objavljena namjera za preuzimanje, dok su akcije Generalija zabilježile negativnu promjenu na trgovanju.