Grci kreću u potragu za naftom u Jadranu

Predstavnici Vlade Crne Gore i grčke kompanije “Energean Oil&Gas” potpisali su danas u Podgorici ugovor o koncesiji na 30 godina za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u podmorju Jadrana kod Ulcinja

Potpisivanjem ovog ugovora, kako je istakla ministarka ekonomije Dragica Sekulić, uspješno je okončan prvi tender za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa iz crnogorskog primorja.

Prema njenim riječima, politika upravljanja ugljovodoničnim resursima u Crnoj Gori je osmišljena tako da obezbjeđuje maksimalne benefite za državu i ljude, a da se istovremeno održava suverenitet i kontrola nad resursom i unapređuje i koriste nacionalna znanja.

Primarni zadatak druge faze su nova istraživanja, a krajnji cilj je otkrivanje komercijalnih ležišta nafte i gasa. Crna Gora i njeni građani će napokon znati da li imaju ovaj resurs, a da po tom osnovu neće imati nikakve troškove – rekla je Sekulić.

Direktor grčke kompanije Matios Rigas je rekao da je ona proteklih godina u Grčkoj zaposlila 500 ljudi i da to želi i u Crnoj Gori. Ukupna investicija za sedam godina istraživanja iznosiće 19 miliona američkih dolara, za novo seizmičko 3D ispitivanje, geofizičke i geološke studije, kao i za jednu bušotinu. Istražno područje je na dubini od 50-100 metara, u blizini obale Ulcinja.

Istočni Jadran je “prilično neistražen, uprkos tome što je geološki sličan široj jadranskoj zoni koja je dobro poznata po plodnim sistemima ugljovodonika u Italiji, Albaniji i Hrvatskoj i značajan je region u smislu proizvodnje nafte i gasa više od 50 godina – navodi se u saopštenju kompanije.