Cijene nafte pale drugu sedmicu zaredom

Energija

Američka investiciona banka Džeferis procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u 2018. porasti za 1,5 miliona barela dnevno, najviše zahvaljujući rastu potražnje u Kini

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale, drugu sedmicu zaredom, jer bi povećana proizvodnja u SAD-u mogla narušiti nastojanja OPEK-a i drugih najvećih svjetskih proizvođača usmjerena na uravnoteženje ponude i potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 0,5 posto, na 63,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 posto, na 57,35 dolara.

Podršku cijenama i dalje pruža nedavna odluka članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i nekih proizvođača izvan tog kartela o produženju dogovora o smanjenoj proizvodnji nafte za 1,8 miliona barela dnevno do kraja 2018. godine. Taj je dogovor postignut krajem prošle godine kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje, a vrijedio je do kraja marta iduće godine, da bi nedavno taj dogovor bio produžen do kraja 2018.

Procjenjuje se da će se ove godine Kina naći ispred SAD-a kao najveći uvoznik nafte u svijetu

Pozitivno je na tržišta uticao i podatak o rastu kineskog uvoza sirove nafte na 9,01 miliona barela dnevno, što je dosad zabilježeno samo jednom u istoriji.

Američka investiciona banka Džeferis procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u 2018. porasti za 1,5 miliona barela dnevno, najviše zahvaljujući 10-postotnom rastu potražnje u Kini. Dodatnu podršku cijenama pružila je najava štrajka u Nigeriji, najvećoj izvoznici nafte u Africi.

Međutim, povećanje proizvodnje u SAD-u narušava nastojanja OPEK-a i drugih proizvođača u smijeru uravnoteženja ponude i potražnje.

Proizvodnja nafte u SAD-u porasla je prethodne sedmice za 25.000 barela dnevno, na ukupno 9,7 miliona barela, što je njen najviši nivo od 1970-ih godina i blizu nivoa proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije. Podaci o naftnim postrojenjima u SAD-u najavljuju daljnji rast proizvodnje, a to potkopava nastojanja OPEK-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženja ponude i potražnje, a time i povećanja cijena.