Za dvije godine od putarine oko 8 miliona KM

U protekle dvije godine, od kada je u funkciji sistem naplate putarine, auto-putevima u RS prošlo tri miliona vozila, a naplaćeno je oko 7,8 miliona KM

– Na ime putarine za korišćenje dionice auto-puta Gradiška-Banjaluka, u dvogodišnjem periodu, na naplatnoj stanici Јakupovci naplaćeno je nešto više od sedam miliona KM, a prošlo je više od 2,8 miliona vozila. Riječ je o stanici koja funkcioniše kao otvoreni sistem naplate putarine – kaže Direktor Auto-puteva Republike Srpske Dušan Topić

Od navedenog broja vozila, više od 2,6 miliona prve kategorije, odnosno putničkih automobila. Na drugom mjestu po broju prolazaka su vozila treće kategorije, odnosno autobusi i kamioni, njih oko 64.000, dok je teških teretnih vozila iz četvrte kategorije bilo skoro 62.000. Najmanje je bilo vozila druge kategorije, odnosno malih dostavnih automobila oko 27.000.

Topić je podsjetio je da je od 11. septembra prošle godine mreža auto-puteva u Republici Srpskoj postala bogatija za novih 36,6 kilometara, kolika je dužina dionice auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj na pravcu od Doboja do Prnjavora, a da je naplata putarine počela 26. decembra. Naplata putarine na ovoj dionici se, takođe, odvija kroz otvoreni sistem, koji se od sistema na auto-putu Gradiška-Banjaluka razlikuje u tome što ima dvije ulazno-izlazne rampe, te se putarina plaća po pređenom kilometru, uz uračunat PDV.

Od 26. decembra 2016. do 15. marta ove godine ovom dionicom prošlo je oko 142.500 vozila, a naplaćeno je oko 850.000 KM. Najbrojnija su putnička vozila, kojih je prošlo više od 116.000. (Srna)