Top deset najskupljih gradova na svijetu

Istraživanja agencije Economist Intelligence Unit (EIU) je u najnovijim rezultatima objavila da se polovina od deset najskupljih gradova u svijetu za život nalazi u Aziji, a Singapur i Hongkong i ove godine drže prva dva mjesta

Tokio se ove godine vratio među deset najskupljih gradova u svijetu, napredujući za sedam mjesta na poziciju broj četiri, dok je Osaka skočila za devet pozicija na mjesto broj pet, navodi se u izvještaju EIU “Troškovi života u svijetu za 2017. godinu”, koji je prenijela njujorška agencija Bloomberg.

Cirih je treći najskuplji grad na svijetu, dok je na šestu poziciju izbio Seul. Četiri evropska grada su se takođe našla među top deset najskupljih za život su Ženeva, Pariz, Kopenhagen i Cirih, prenosi Bloomberg, uz ocjenu da je francuska prestonica jedini grad u eurozoni koji je svrstan među deset najskupljih gradova u svijetu.

Gradovi u Kini su pali na listi za između 5 i 16 pozicija zbog slabljenja potrošnje i depresijacije kineske valute renminbi, pokazao je izvještaj.

Titulu najskupljeg grada na svijetu, četvrtu godinu zaredom, Singapur duguje troškovima koje nameće kompleksni sistem kupovine i registracije automobila, a takođe je drugi najskuplji grad na svijetu po cijenama odjeće.

U Aziji se, takođe, nalaze neki od najeftinijih svjetskih gradova, naročito u Južnoj Aziji, poput Bangalora, Čenaja, Karačija, Mumbaja i Nju Delhija. Ipak, poslovni centar Kazahstana, Almati, i Lagos u Nigeriji rangirani su ove godine kao najeftiniji gradovi na svijetu.

Istraživanje je obuhvatilo 133 grada širom svijeta, a kao uporedna osnova je uzet Njujork, dok su poređenja cijena vršena za 160 usluga i proizvoda, uključujući hranu, odjeću i režije.