U Dubaiju niče najveće umjetnicko djelo na svijetu

City

Do sada smo imali priliku da vidimo veliki broj neobičnih struktura u čitavom svetu poput Ren građevine u Kini, Basket zgrade u Sjedinjenim Državama, Cybertecture Egg u Indiji i Bubble palate u Francuskoj…

Dubai će se po svemu veoma brzo pridružiti ovoj nevjerovatnoj listi, ukoliko izraelski umjetnik, Zigo i njegov tim uspiju da konstruišu Clothespin neboder koji će zauvek promijeniti njegovu panoramu. Clothespin Company će transformisati čuveno umjetničko djelo u realistički projekat, koji u sebi spaja dvije komplementarne polovine, kao što možemo vidjeti na običnim štipaljkama za veš.

Kako sam umjetnik kaže, ovo je najveći komad umjetnosti ikada kreiran i nada se da će ikonični toranj predstavljati simbol ljubavi, mira i nade, te da će eventualno postati stalni dodatak panorami grada. Toranj sa četrdeset spratova podijeljen je na dva dijela, pri čemu će jedna igrati ulogu hotela, sa čak 1200 prefinjeno dekorisanih soba. Druga polovina će u sebi sadržati 300 luksuznih stanova, zajedno sa 10.000 kvadrata komercijalnih prostora u formi tržnih centara, galerija savremene umjetnosti, restorana i mnogo čega drugog. Clothespin toranj će biti savršena metafora za buduću vezu Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Unikatni projekat je trenutno u potrazi za strateškim partnerima, sa kojima će obezbijediti zemlju, građevinska prava i započeti konstrukciju 2023.godine. Kako Zigo kaže: “Želimo da ljudi budu aktivni deo projekta, odnosno da iz pasivnih posmatrača umjetnosti postanu dio samog tornja, uđu u njega, žive u njemu, provode vrijeme unutar njega i mnogo toga drugog. Vjerujemo da je ovo iskustvo zaista snažno. Zamslite kako biste se osjećali kada biste mogli da zakoračite u umjetničko djelo i osjetite ga iznutra, čak ga i malo promijenite u skladu sa vašim karakterom. Kada pogledate Burj Khalifu, osjećate nalet snage koji se pretvara u visinu. Kada se radi o Clothespin tornju, osjećaj veličine zamijenjen je osjećajem intimnosti i ljubavi”.