Virgin kaparisao prvih 10 nasljednika Concorda

XB-1 primaće 55 putnika, a iz Njujorka do Londona stizaće za samo 3 sata i 15 minuta

Američki startup koji razvija nasljednika čuvenog Concorda, završio je posljednju rundu dokapitalizacije, a već ima i kupca za svoj proizvod iz budućnosti. Kako piše CNBC, tvrtka Boom Supersonic iz Denvera od investitora je dobila 33 miliona dolara koje će, prema riječima osnivača Blakea Scholla, biti dovoljne za završetak razvoja putničkog aviona XB-1 u sljedećih pet godina. Avion će postizati brzinu od čak 2300 km/h što je brže od anglo-francuskog Concorda koji je posljednji put poletio 2003. (predstavljen je 1976. a mogao da leti najbrže 2000 km/h). XB-1 stoga bi iz New Yorka doletio do Londona za svega 3 sata i 15 minuta, dvostruko brže od sadašnjih sedam sati.

Osim toga, Boomov avion će moći da leti na znatno većoj visini od uobičajenih aviona, čak 18.300 metara. „Na toj visini možete vidjeti zakrivljenost Zemlje“, istaknuo je Scholl. Kao i njegov prethodnik, XB-1 neće se moći pohvaliti velikim kapacitetom. Primaće tek 55 putnika koji će moći uživati u boljem pogledu s obzirom na velike prozore. Osnivač kompanije Blake Scholl bivši je pilot i internetski preduzetnik koji je ranije prodao startup za mobilna plaćanja kompaniji Groupon.

Scholl priznaje da su nadzvučni letovi bilježili tek ograničeni uspjeh, a uzrok neuspjeha vidi u visokim cijenama karata. Povratna karta za Concorde znala je dostizati i do 20.000 dolara, pa će Boom Supersonic letjeti za četvrtinu te cijene.

Osim linije Njuork-London, Boom cilja i linije San Francisko-Tokio i Sijetl-Šangaj, ali i sve ostale linije udaljenosti do 2000 kilometara. U Schollovu viziju već vjeruje avio kompanija Virgin u vlasništvu britanskog milijardera Richarda Bransona. Virgin ima opciju kupovine prvih 10 aviona za 200 miliona dolara po komadu. (T. Pili)