VW prodao preko 100.000 primjeraka e-Golfa

Automobil

Njemački auto-gigant prodao je četvrt miliona elektrifikovanih vozila, a po popularnosti prednjači električna verzija Golfa 7.

Volkswagen je u odnosu na neke druge velike auto-kompanije kasnije počeo sa serijskom proizvodnjom automobila sa hibridnim i električnim pogonom, ali u poslednje vrijeme polako hvata priključak zahvaljujući sve većem broju hibirda a odnedavno i čisto električnih modela.

Sedam godina nakon lansiranja prvog elektrifikovanog serijskog vozila iz Volfsburga, kompanija je obilježila 250.000. prodati automobil koji u pogonskom sistemu ima elektromotor. Jubilarni primerak je beli e-Golf, koji je ujedno i najprodavanije elektrifikovano vozilo u aktuelnoj ponudi Volkswagena.

Kako kažu u njemačkom proizvođaču, do sada je kupcima isporučeno 104.000 ovih čisto električnih automobila, pa je e-Golf pokazao da je dostojan svog “rođaka” sa konvencionalnim pogonom koji je višedecenijski bestseler u Evropi.

Drugi najtraženiji elektrifikovani Volkswagen je hibirdni Golf GTE sa 51.000 prodatih primjeraka, treći je još jedan hibridni automobil – Passat Variant GTE, koji je stigao na adrese 42.000 kupaca, dok četvrtu poziciju zauzima potpuno električni model VW e-Up! sa 21.000 prodatih jedinica.

Inače, Volkswagen je u 2019. zabilježio rast prodaje elektrifikovanih vozila s obzirom da je širom svijeta isporučeno preko 70.000 ovih automobila, dok je godinu dana ranije prodato 50.000 primjeraka. Glavna tržišta za ove automobile bila su Kina, Norveška, Njemačka, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Volkswagen očekuje da će se prodaja elektrifikovanih vozila (hibridbnih i EV) u 2020. značajno povećati, jer u prodajne salone stiže novi model na struju VW ID.3 koga već nazivaju električnom alternativom klasičnom Golfu.