Ovo je najbolji restoran na svijetu

Ovo je tek drugi put u 15 godina da neki restoran bude proglašen za najbolji na svijetu, izvan Evrope, i to je opet američki

Njujorški Eleven Madison Park proglašen je najboljim restoranom na svijetu na svečanosti održanoj u srijedu u Melburnu. Restoran je prošle godine završio na trećem mjestu, a najpoznatiji je po sezonskom meniju. Glavni kuhar i jedan od dvojice vlasnika restorana, rođeni Švajcarac Danijel Hum, gostima nudi modernu evropsku kuhinju u zgradi u art deko stilu, smještenoj nadomak Medison parka. U obrazloženju nagrade navedeno je da ovo mjesto, čiji je zaštitni znak pečena pačetina u medu i lavandi, slavi bogatu istoriju i kulinarsku tradiciju Njujorka. Degustacioni meni sačinjen od osam do deset jela u najboljem restoranu na svijetu košta 295 dolara. Eleven Madison Park proglašen je i najboljim restoranom u Sjevernoj Americi za 2017. godinu.

Drugo mjesto zauzeo je prošlogodišnji pobjednik, italijanski Osterija frančeskana (Osteria Francescana)  iz Modene, a ove je zadržao titulu najboljeg evropskog restorana. Treći je  bio El seler de kan roka, iz Žirone u Španiji, koji je zvanje najboljeg stekao 2013. i 2015. godine. Prvi među azijskim restoranima je Gaggan iz Bangkoka koji je završio sedmi na sveukupnoj listi.

Izbor najboljih 50 restorana na svijetu organizuje britanska firma Vilijam Rid biznis medija koja listu pravi na osnovu mišljenja više od 1.000  uticajnih kulinarskih pisaca i kritičara, kuhara i ugostitelja.

Na ceremoniji proglašenja ovog svojevrsnog Oskara u svijetu hrane u Melburnu za najboljeg kuhara proglašen je Virgilio Martinez iz Perua, a među damama Ana Roš iz Slovenije.