SAD zacementirale status vodećeg proizvođača nafte i gasa u svijetu

Svijet

Međunarodna energetska tržišta na pragu su velikog preokreta s obzirom da je SAD zacementirale status najvećeg svjetskog proizvođača nafte i gasa a Kina mu preotela poziciju najvećeg potrošača nafte, ocijenila je Međunarodna agencija za energiju (IEA)

U sklopu godišnjih prognoza za energetsko tržište, objavljenih u utorak, u IEA-i procjenjuju da će globalna potražnja za energijom u 2040. godini biti 30 posto veća no što je danas, uz podršku veće potrošnje u Indiji.

IStovremeno će sve značajniju ulogu igrati i energija dobivena iz obnovljivih izvora, konstatuje dalje IEA, čije glavne naglaske prenosi BBC.

U izvještaju ističu da Sjedinjene Države, koje su se nekog snažno oslanjale na uvoz, postaju “neosporni globalni lider na području nafte i gasa”.

Procjenjuju tako da će samo SAD do 2025. biti zaslužan za četiri petine ukupnog povećanja globalne ponude nafte, uslijed povećane proizvodnje nafte iz škriljca.

To će kočiti rast cijena i pomoći njenoj ekonomiji da negdje između 2025. i 2030. postanu i neto izvoznici nafte. U segmentu plina tu su poziciju već osvojili.

Takav uspon SAD-a “predstavlja najveću promjenu dinamike na međunarodnim tržištima”, kazao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.