Azijske berze u minusu usljed povišenih geopolitičkih tenzija

Vodeće berze u Aziji u petak su zatvorile u minusu usljed povišenih geopolitičkih tenzija, posebno oko Korejskog poluostrva

Tokijski Nikkei pao je 0,49%, na 18.335,63 poena, dok je TOPIX oslabio 0,63%, na 1459,07 poena. Kineski Shanghai Composite, je pao 0,91% a Shenzhen Composite 1,39 odsto. Glavni indeks berze u Seulu, KOSPI oslabio je 0,64 odsto. Berze u Hong Kongu i u Australiji su zatvorene zbog praznika.

Američki predsjednik SAD Donald Tramp sinoć je Sjevernoj Koreji uputio novo upozorenje, nazvavši je “problemom” za koji će se “pobrinuti”. Tramp je to rekao pošto je odgovorio na pitanje o odluci vojske SAD da svoju najveću bombu u četvrtak baci na uporište Islamske države u Avganistanu. Na pitanje da li je bacanje te bombe i poruka Sjevernoj Koreji koja nastavlja razvoj nuklearnog i drugog oružja, Tramp je rekao da je “Sjeverna Koreja problem, a o tom problemu ćemo se pobrinuti”.

Mada Tramp hoće da Kina pomogne da se Sjeverna Koreja stavi pod kontrolu, on je posljednjih nekoliko nedjelja pokazao spremnost da se tim pozabavi i sam.

Sjeverna Koreja je u srijedu zaprijetila da će prva napasti SAD nuklearnim napadom bude li znakova da SAD sprema napad, dok su u četvrtak upozorili na “nemilosrdan napad” ukoliko SAD bilo šta preduzmu.

Geopolitika je dominirala svjetskim tržištima proteklih sedmica, i još uvijek se osjećaju posljedice američkog vazdušnog udara na Siriju dok rastu tenzije oko Sjeverne Koreje…Problemi oko Siriji će vjerovatno biti riješeni, međutim situacija oko Sjeverne Koreje se sve više komplikuje, kaže za AP Shane Oliver, valutni strateg u AMP Capital Investors.

U tom kontekstu porasla je cijena japanske valute, koja se tradicionalno smatra bezbjednom investicijom, što je smanjilo vrijednost akcija japanskih izvozno orjentisanih kompanija. Višednevni rast jena prema dolaru spustio je ove nedjelje vrijednost referentnog indeks akcija na najniži nivo u četiri mjeseca.

Japanska valuta je prema američkoj u četvrtak dosegla najviši nivo u posljednjih pet mjeseci i zbog izjave Donalda Trampa da je dolar i suviše jak . Mislim da naš dolar postaje i suviše jak, što je djelimično moja greška jer ljudi imaju povjerenja u mene. To će međutim na kraju imati negativne posljedice, prenio je američki list „Wall Street Journal” izjavu američkog predsjednika.

Sinoć se jenom trgovalo po cijeni 108,73 jena za dolar, ali se američka valuta jutros oporavila na 108,88 jena, zbog spekulacija da bi američka Uprava federalnih rezervi (Fed) već u junu mogla podići kamatne stope.