Azijske berze pale, dolar ojačao

Berza

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija pale, dok je dolar ojačao nakon što je američka centralna banka signalizovala da ostaje pri dosadašnjem planu o postepenom povećanju kamata u ovoj godini

Berzanski indeksi u Šangaju, Australiji i Hong Kongu bili su oko 7,30 sati u minusu između 0,1 i 0,4 odsto, dok su u Južnoj Koreji cijene akcija porasle oko 0,6 odsto.

Na Tokijskoj se berzi do kraja nedjelje zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,4 odsto, skliznuvši s najvišeg nivoa u gotovo dvije godine.

Na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, kao i juče na Wall Streetu nakon što su, kao što se i očekivalo, čelnici Feda odlučili ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene.

Nakon dvodnevne sjednice, u saoopštenju su poručili da je usporavanje rasta američke ekonomije u prvom tromjesečju vjerovatno prolazno, da je potrošnja domaćinstava solidna, da su poslovne investicije ojačale i da se inflacija približava ciljanim nivoima. Poručili su da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni. Iz tih su poruka ulagači zaključili da Fed ostaje pri svom planu da do kraja godine još u dva navrata poveća kamatne stope.

Tako se na tržištu novca sada procjenjuje da postoji 72 odsto izgleda da će Fed povećati te kamate već u junu, dok su prije saopštenja Feda ti izgledi iznosili 63 odsto. Ulagači su oprezni i zbog novih naznaka usporavanja rasta kineske ekonomije, kao i zbog slabosti cijena nafte.

Nakon juče objavljenih podataka o manjem nego što se očekivalo padu zaliha u SAD-u prošle nedjelje, jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,25 odsto, na 47,70 dolara, blizu najnižeg nivoa u pet nedjelja.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 0,2 odsto, na 50,70 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao nakon Fedovih signala o mogućem daljem postepenom povećanju kamatnih stopa. Cijena dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 112,80 jena, nedaleko od najvišeg nivoa u šest nedjelja, dok je juče u ovo doba iznosila 112,10 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa se kurs eura kreće oko 1,0890 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0935 dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 odsto, na 99,32 boda, nakon što je juče porastao 0,2 odsto.