Dionicama Tesle će se trgovati na kripto berzi Binance

Tržište

Kripto berza Binance najavila je pokretanje „trgovine digitalnim tokenima“ koji su podržani dioničarskim kapitalom, a prvi dioničarski token koji će biti ponuđen je Tesla, najveći proizvođač električnih automobila po tržišnoj kapitalizaciji.

Prema saopštenju ove berze sa sjedištem na Malti, „svaka token dionica na Binanceu predstavljaće jednu dionicu u dioničarskom kapitalu, koje su deponovane u portfelju osnovnih vrednosnih papira, u saradnji s investicionom kompanijom CM-Equity i platformom za tokenizaciju imovine Digital Assets“, prenosi Russia Today.

Najmanji „Teslin“ dioničarski token na Binanceu iznosiće stoti dio od celog žetona, i predstavljaće isto toliki udio u kapitalu kompanije.

Cijene token dionica će se utvrđivati i obračunavati u Binance dolarima (BUSD), reguliranoj stabilnoj kriptovaluti vezanoj za američki dolar, koju izdaje Pakos Trast.

„Dioničarski tokeni će pokazati kako možemo nesmetano demokratizovati transfer vrijednosti, smanjimo barijere i troškove pristupa bez ugrožavanja usklađenosti ili sigurnosti. Kroz povezivanje tradicionalnog i kripto tržišta, gradimo još jedan tehnološki most za sveobuhvatniju finansijsku budućnost“, rekao je Chanpeng Zhao, izvršni direktor Binancea.

Pokretanje trgovanja dioničarskim tokenima po narudžbi otvara nove mogućnosti i za kripto i za tradicionalne investitore, navode iz Binancea i dodaju da će pratiti potražnju na tržištu tako što će uvrstiti dioničarske tokene više kompanija i pokrenuti dodatne srodne funkcije.