GM: Venecuela nam oduzela fabriku

Američka kompanija Dženeral Motors (General Motors) objavila da su venecuelanske vlasti nezakonito preuzele njenu fabriku u Valensiji i najavila da će pokrenuti sve potrebne pravne mjere kako bi odbranila svoja prava

Venecuelanska Vlada preuzela je fabriku GM nakon produbljivanja ekonomske krize u toj zemlji koju vode ljevičari i koji su svojim ranijim potezima već razbijesnili mnoge američke firme.

U saopštenju GM-a se navodi da su u srijedu vlasti neočekivano preuzele postrojenje GMV (General Motors Venezolana), sprečavajući redovne aktivnosti i da je i druga imovina kompanije, poput vozila, ilegalno uzeta iz objekata. Kompanija je upozorila da bi zaplijena predstavljala nepopravljivu štetu, za njenih 2.678 radnika, 79 trgovaca, ali i njene dobavljače.

Venecuelanska automobilska industrija potonula je pogođena nedostatkom sirovina, zbog čega su mnoge tvornice prestale s proizvodnjom. Početkom 2015. Ford je otpisao investiciju od 800 miliona dolara, a kriza u zemlji pogodila je i mnoge druge američke firme, uključujući i proizvođače hrane i farmaceutsku industriju. Sve ih veći broj otpisuje svoje operacije u Venecueli.

Venecuelanska vlada već je i ranije preuzimala pogone, pa je tako 2014. objavila „privremeno“ preuzimanje dvije fabrike koje su pripadale američkom proizvođaču sredstava za čišćenja Clorox koji je kasnije napustio poslovanje u toj zemlji.

Kriza i protesti u toj zemlji su sve žešći. Opozicija u Venecueli organizuje proteste, optužujući predsjednika Nikolasa Madura za rušenje demokratije i guranje privrede u haos.