EU neprikosnoveni „potrošač“ planete

Svijet

U poslednjem saopštenju koje je izdao Svjetski fond za prirodu (WWF) navedeno je da Evropljani koriste više prirodnih resursa u odnosu na ostatak svijeta.

U izvještaju se navodi da ako bi svi u svijetu imali isti uticaj na životnu sredinu kao i prosječni stanovnik Evropske unije, 10. maj bi bio datum kada bi trebalo prekinuti korišćenje svih prirodnih resursa da bi planeta mogla da se obnovi.

Zato su aktivisti ove organizacije nazvali 10. maj Evropskim danom za preporod Zemlje. Ostatak godine, kako ističu, Evropljani će nastaviti da uništavaju prirodni kapital Zemlje.

To znači da će emisija ugljen-dioksida biti veća nego što ekosistem planete može da apsorbuje, biće uništeno više šuma no što priroda može da obnovi, biće iscrpljena ribolovna područja, povećana erozija tla i uništene neke biljne i životinjske vrste.

U izvještaju se navodi da EU i njeni građani trenutno koriste dvostruko više resursa no što je njihov ekosistem sposoban da obnovi. Posebno se naglašava da unija koristi gotovo 20 odsto zemljinog „biokapaciteta“ iako obuhvata samo sedam odsto svjetske populacije.

Drugim riječima, ako bi svi trošili po stopi prosječnog stanovnika EU, bili bi nam potrebni kapaciteti skoro tri planete.

Izvještaj preporučuje hitne promene kako bi se u potpunosti zaštitila i obnovila priroda u Evropi do 2030. godine i kako bi se emisija ugljen-dioksida do 2040. godine u potpunosti ukinula.

Evropska unija preduzima dosta mjera kako bi se smanjilo uništavanje prirodnih resursa. Insistira se na takozvanoj, „kružnoj ekonomiji“, po kojoj se dobra ponovo iskorišćavaju ili recikliraju.

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, iznio je prijedlog na redovnom samitu EU u cilju bolje zaštite prirode kako bi se dostigao plan o nultoj emisiji štetnih gasova.

Inicijativi da se ovaj cilj dostigne do 2050. godine priključilo se osam zemalja, uključujući i Francusku. Međutim, posmatrači na samitu u Rumuniji kažu da plan nije uspio da dobije podršku i drugih zemalja, i to prije svega, Njemačke.