Wall Street: Indeksi podstaknuti poslovnim izvještajima

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija znatno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, pri čemu je Nasdaq indeks dostigao rekordni nivo

Dow Jones ojačao je 0,85 odsto, na 20.578 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,76 odsto, na 2.355 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 odsto, na rekordnih 5.916 bodova.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za gotovo 6 odsto, juče bila akcija American Expressa jer je ova svjetska kompanija izvijestila o manjem nego što se očekivalo padu dobiti u prvom kvartalu.

Bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate ostvario je i CSX Corp, pa je akcija te željezničke kompanije poskupjela 5,6 odsto.

Glavni berzanski indeksi pali su dvije nedjelje zaredom jer je na tržištu sve više sumnje da će predsjednik SAD-a Donald Trump ispuniti svoja obećanja iz izborne kampanje o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje.

Posljednjih su dana ulagači bili oprezni i zbog geopolitičkih rizika, uključujući napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji.

Od 82 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 75 odsto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od prosjeka u posljednja četiri kvartala.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle za 11,1 odsto na godišnjem nivou, dok su prije nedjelju dana očekivali rast od 10,1 odsto.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 odsto, na 7.118 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,09 odsto, na 12.027 bodova, a pariski CAC 1,48 odsto, na 5.077 bodova.