Suosnivač Gugla otkrio koje dvije knjige su mu promijenile život

Sergej Brin (Sergey Brin) i njegov kolega sa Stanforda Leri Pejdž (Larry Page) 1996. godine počeli su da razvijaju ono što danas znamo kao najveći pretraživač Gugl (Google)

U intervjuu za „Academy of Achievement nonprofit“ 2000. godine, kada je Gugl bio na četiri godine od inicijalne javne ponude, Brin je otkrio dvije knjige koje su ga inspirisale da posveti karijeru tehnologiji i kreativnosti.

„Surely You’re Joking, Mr. Feynman!“, Richard P. Feynman
Fejnman (1918-1988) osvojio je Nobelovu nagradu za fiziku za svoj rad na polju kvantne elektrodinamike. Možda je najpoznatiji u pop kulturi zbog svoje zabavne autobiografije, za koju Brin kaže da je imala velikog uticaja na njega. Knjiga „Surely You’re Joking, Mr. Feynman!“ objavljena je 1985. godine, a Brin je o Fejnmanu rekao sljedeće: „Pored toga što je mnogo doprinio na polju fizike, bio je širokog uma. Sjećam se jednog teksta gdje je objašnjavao kako je zaista htio da bude Leonardo da Vinči, umjetnik i naučnik. Pomislio sam da je to veoma inspirativno, i da to vodi ka ispunjenom životu.“

Fejnman, koji je kreirao portfolio od crteža i slika pod pseudonimom „Ofey“, objasnio je za BBC 1981. godine kako umjetnost i nauka dopunjuju jedna drugu. Kao umjetnik možete uživati u ljepoti cvijeća, mirisu, bojama, ali kao naučnik možete da zamislite sve te ćelije, strukture, komplikovane procese koji se dešavaju unutar cvijeta, i to takođe ima svoju ljepotu.

„Snow Crash“, Neal Stephenson
Brin je veliki fan naučne fantastike. Stivenson je potvrdio da je njegova novela „Snow Crash“ (izdata 1992. godine) jedna od njegovih omiljenih. I magazin „Time“ ju je 2010. godine uvrstio u jednu od 100 najboljih od osnivanja magazina 1923. godine.

Mjesto radnje je bliska budućnost gdje su SAD zamijenjene korporativnim mikro državama i kompjuterski virus ubija programere. Tokom te kompleksne, zabavne priče Stivenson predviđa rast društvenih mreža… Knjiga je zaista bila minimum 10 godina ispred svog vremena, rekao je Brin, i dodao da je to bilo neka vrsta predviđanja šta će se desiti. (Bizlife)