Koji sportski auto je bio najtraženiji u 2016?

Već drugu godinu uzastopno globalno najprodavaniji sportski model je Ford Mustang

Iako je odrednica “sportski automobil” rastegljiva kategorija, a mnogi smatraju da Mustang u užem smislu riječi i nije tipičan “sportista”, vozne karakteristike, snaga motora i dizajn svakako ga svrstavaju u ovu klasu vozila. Tajna uspjeha najnovije generacije ovog modela koji traje više od pola vijeka je u tome što je novi Ford Mustang napravljen za globalno tržište. Dok su se prethodne verzije uglavnom vezivale za sjevernoamerički kontinent, aktuelni model se zvanično prodaje širom svijeta, tačnije, u čak 140 zemalja. Tako je u 2016. godini Ford isporučio kupcima ukupno 150.000 primjeraka Mustanga, od je čega 45.000 prodato izvan Sjedinjenih Država.

Mustang će u prvoj polovini 2017. stići na još 6 novih tržišta, a u Fordu očekuju da će u tekućoj godini 30% proizvedenih automobila izvesti u zemlje širom svijeta. Izvan SAD, Ford Mustang je najtraženijii u Njemačkoj i Kini. Ime Mustang prisutno je u auto-industriji više od 50 godina. Za to vrijeme ovaj model postao je najprodavaniji američki sportski automobil.

Početkom 2017, aktuelna generacija je pretrpjela redizajn. Pored blago izmijenjenog dizajna automobila, promjene su se dogodile i u motorizaciji, pa je tako Ford izbacio iz ponude verziju sa 3.7 litarskim V6 agregatom, koja se slabo prodavala.

Fokus je sada na preostalim varijantama motora, 2.3 litarskoj EcoBoost jedinici i 5.0 V8 pogonskom sistemu, koji se sada opciono može naručiti u kombinaciji sa novim desetobrzinskim automatikom. Što se tiče manuelnog mjenjača, on je takođe unaprijeđen.

Redizajnirani Mustang za 2018.

Ford je ujedno ubrizgao dodatnu snagu u V8 agergat, ali nije otkrio sa koliko konjskih snaga će ovaj motor ubuduće raspolagati. U još uvijek aktuelnom Mustangu, 5.0 V8 proizvodi 427 ks. Kada je riječ o EcoBoost jedinici, ona će razvijati nešto veći obrtni moment nego do sada. Restilizovana je i unutrašnjost automobila, tako da je kupcima na raspolaganju opciona 12 inčna digitalna instrument tabla umjesto klasičnih instrumenata sa kazaljkama.

Redizajnirani Ford Mustang na sjevernoameričko tržište stiže na jesen, nakon čega se očekuje i u evropskim prodajnim salonima.