Ruska kompanija “Mnogo Mebeli” počinje proizvodnju u pogonima “Jumka”

Predstavnici ruske kompanije za proizvodnju tapaciranog namještaja “Mnogo Mebeli” postigli su načelni sporazum sa lokalnim vlastima oko otvaranja fabrike u Vranju, a planirano je otvaranje njihovog pogona u iznajmljenim prostorijama Pamučnog kombinata “Jumko”

Goran Kostić, član vranjskog vijeća za privredu, rekao je da će prva faza dolaska investitora iz Rusije biti u vidu “grinfild investicije” zakupa “Jumkovih” prostorija, u kojima je do skora radila italijanska kompanija za proizvodnju namještaja “Top sofa”.

– Postoje preduslovi koje treba ispuniti, treba renovirati prostorije koje je držala “Top sofa” za šta je potrebno, prije svega, obezbijediti potrebne papire i upotrebne dozvole. Investitori su ozbiljni, a povodom otvaranja fabrike boravili su prošle nedjelje u Vranju, kada su i razgovarali sa rukovodstvom grada i kada je postignut načelni sporazum, rekao je Kostić.

Suvlasnik ruske kompanije za proizvodnju namještaja “Mnogo Mebeli” Andrej Hodaševič i direktor novoosnovanog preduzeća “Spilit” d.o.o Vranje Aleksandar Komarov razgovarali su u petak tokom njihovog boravka u Vranju i s gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem o planovima za otvaranje pogona te ruske fabrike u Vranju.

Investitori iz Rusije su tom prilikom u vranjskom “Jumku” potpisali i ugovor o zakupu 8.000 kvadrata poslovnog prostora namijenjenog za proizvodnju tapaciranog namještaja.

Kako je najavljeno, “Mnogo Mebeli” će u prvoj fazi za vrijeme rada u iznajmljenim prostorijama “Jumka” zaposliti 350 radnika, dok je za u drugoj fazi, krajem 2018. godine, najavljena izgradnja nove fabrike površine 30.000 kvadrata u vranjskoj slobodnoj zoni, gdje će posao dobiti 1.000 novih radnika. (Beta)