Amazon dominira na tržištu clouda

Amazon se može pohvaliti da trenutno dominira na 38,1 milijardu američkih dolara vrijednom cloud tržištu, s obzirom da Amazon Web Services ima 33,8 odsto udjela, više nego Microsoft, Google i IBM zajedno

Tri najveća Amazonova konkurenta imaju zajedno 30,8 posto tržišta, dok Alibaba drži peto mjesto sa 2,4 posto, pored Oracle, koji je na 1,7 posto.

Stručnjaci tvrde da su strateška i pravovremena ulaganja ključna, ali ne samo zbog enormnih cifri već i činjenice da se ulagalo u informacione centre, koji omogućavaju plansko i nesmetano širenje širom svijeta. Zbog toga slabije kompanije moraju da sarađuju ili da promijene strategiju, što dodatno otvara prostor ovim gigantima da se šire. Barem dok kineske kompanije ne ojačaju u potpunosti, a to bi moglo biti jako brzo.

Zahvaljujući tamošnjoj restriktivnoj politici, Google nema pristupa i ostaće bez dijela kolača. Zato su tu neke druge kompanije, kao što je Tencent, koja vrijedi 206 milijardi dolara, više nego Alibaba sa 141 milijardom dolara vrijednosti. Ostali na koje treba računati su ChinaC, DaoCloud, JD.com, MoPaaS, QingCloud, UCloud i UnitedStack.

Kada je riječ o svjetskom nivou, cloud će do 2020. donositi prihode od 130 milijardi dolara, čime bi imao udio s oko 25 milijardi.