Najveća banka na svijetu bježi iz Londona

„JP Morgan Chase“, jedna od najvećih banaka na svijetu, prebaciće na stotine zaposlenih iz Londona u proširene kancelarije u Dablinu, Frankfurtu i Luksemburgu, izjavio je direktor odjeljenja te banke za investiciono bankarstvo Daniel Pinto za „Bloomberg“

To će biti urađeno jer će Ujedinjeno Kraljevstvo, poslije Brexita, izgubiti jednostavan pristup jedinstvenom tržištu EU.

– Iskoristićemo tri banke koje već imamo u Evropi kao oslonac za naše poslovanje – rekao je Pinto, dodajući da će prvog dana po završetku pregovora Britanije i EU, banka morati da bude spremna za prebacivanje više stotina bankara.

Veliki broj multinacionalnih banaka su najavile da će preseliti poslovanje iz Londona u nove baze unutar EU, nakon što je britanska premijerka Theresa May pokrenula proceduru za izlazak Britanije iz EU.

Banka „Morgan Čhase“ je, kako ocjenjuje „Bloomberg“, samo posljednja u nizu koja je iznijela planove vezano za Brexit.

Deutsche Bank je prošle nedjelje saopštila da će prebaciti 4.000 bankara iz Londona, banka Barklys je najavila da će u narednih pola godine aktivirati rezervni plan, a „Goldman Sachs“ da će naredne godine početi da relociranjem pozicija.