Budućnost gradskog prevoza: Revolucionarni pariski vodeni taksi

Francuska startap kompanija SeaBubbles napravila je prototip revolucionarnog gradskog prevoznog sredstva, „jajaolikog“ riječnog šatla koji bi uskoro mogao da zaplovi Parizom kao vodeni taksi kompanije Uber

Kompanija SeaBubbles je proizvodnjom vodenog taksija pokazala hrabru viziju za unapređenje savremenog prevoza. Vodeni taksi bi trebalo da bude dostupan u svim gradovima Francuske kroz koje prolaze veće rijeke.

SeaBubbles taksi izgleda kao automobil, a plovi kao hidrogliser izdignut nekoliko centimetara iznad površine vode. Taksi može da primi do šest putnika, ne proizvodi talase ni buku i dostže brzinu od 30 čvorova, odnosno oko 55 kilometara na čas.

Suosnivači kompanije SeaBubbles Anders Bringdal i Alan Tebot dobili su podršku Gradske uprave Pariza za proizvodnju vodenog taksija. Finansijsku podršku bi mogao da pruži i San Francisko, s obzirom na to da su zainteresovani da puste ova prevozna sredstva u svoj zaliv.

SeaBubbles vodeni taksi će biti predstavljen na tehnološkoj konferenciji Viva, koja će biti održana u Parizu sljedećeg mjeseca.

Konstruktori su do sada sakupili četiri miliona eura. Cilj im je da stignu od cifre od 20 do 30 miliona, kako bi svoju viziju mogli u potpunosti da sprovedu u djelo.