Hercegovački div pomjera granice: Rekordni prihodi Violete

Kompanija Violeta iz Gruda iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate poslovanja

Kompanija je lani  imala rekordne prihode od 222,5 miliona maraka što je povećanje od 23,5 miliona maraka, odnosno od oko 12 posto u odnosu na godinu ranije, saznaje BiznisInfo.

Osim toga, kompanija je lani bila jedna od najprofitabilnijih u državi, sa neto dobiti od 27 miliona maraka, u poređenju sa 19 miliona maraka iz 2015. godine.

Firma iz Gruda, koja je jedan od najvažnijih privrednih subjekata u BiH, lani je zapošljavala 589 radnika.

Violeta je odranije regionalni lider u prodaji paparira za domaćinstvo, a njen deterdžent za suđe takođe je postao jedan od lidera na tržištu. Violeta je prošle godine ostvarila još jedan veliki uspjeh, jer je postala tržišni lider u BiH u veoma konkurentnom i unosnom segmentu pelena.

Prema analizama Euromonitora, Violeta je lani držala 49 posto tržišta pelena za djecu i odrasle u BiH, i bila je znatno ispred firme Procter & Gamble koja je sa svojim brendom Pampers držala 38 posto tržišta. Na taj način je firma iz Gruda pokazala da se može nostiti i sa svjetskim gigantima.

Nema sumnje da će ova godine biti još uspješnija za Violetu. Ne samo da njeni proizvodi sve više osvajaju tržište, nego je dogovorena i saradnja sa austrijskim maloprodajnim gigantom Sparom.

Spar i Violeta potpisali su u martu ugovor zahvaljujući kojem će na policama Spara biti plasirani Violetini proizvodi. Ovim je Violeta postala prvi brand s ovih područja u neprehrambenoj kategoriji na austrijskom tržištu. (BiznisInfo)