Soni povećava očekivani godišnji profit

Finansije

Soni je nakon jakog drugog kvartala povećao očekivani godišnji operativni profit na rekordni novo, a povećanje iznosi 30 procenata. Uspjeh Sonija je pretežno zasnovan na popularnim igrama i rastućom potražnjom za njihovim gejming servisima

Očekivani godišnji profit je povećan sa prethodno procijenjenih 670 milijardi jena na 870 milijardi jena (7,7 milijardi dolara).Prema podacima, 25 analitičara se ranije saglasilo da će godišnji profit Sonija iznositi 796,4 milijarde jena. Poslovni prihodi ove japanske kompanije za igre i elektroniku porasli su za 17%, na 239,5 milijarde jena u kvartalu od jula do septembra. Očekivanja većeg rezultata su se pojavila nakon što je Nikkei business daily objavio da Soni drugu godinu za redom bilježi rekordni profit i premašuje očekivanja.

Prodaja njihove pet godina stare konzole, PlayStation 4 je u padu, ali to je nadoknađeno velikim gejming hitovima kao što su God of War koji je objavljen u aprilu i Marvelov Spider-Man , koji je objavljen u septembru.  Pored toga, PlayStation Plus servis ima sve veći broj pretplatnika, dok se na japanskom tržištu mobilinih igara Sony video igrica Fate/Grand Order još uvijek odlično prodaje.

Soni je povećao očekivani profit i za odjeljenje poluprovodnika, gdje spadaju i senzori za slike, sa 120 milijarde jena na 140 milijarde jena. Iako globalno tržište pametnih telefona stagnira, potražnja za senzorom za slike koji proizvodi Soni je još uvijek velika, naročito sa povećanjem broja telefona sa više kamera.