Proizvođač ekrana za telefone sprema otpuštanje trećine radnika

Finansije

Kompanija „Japan Displej“ saopštila je da će ugasiti 3.700 radnih mjesta, što čini oko 30 odsto njene radne snage

Ovaj proizvođač ekrana za pametne telefone zabilježio je gubitak u prošlom kvartalu.

Navodeći da na tržištu vlada žestoka konkurencija, kompanija iz Tokija je precizirala da će ugasiti 3.500 pozicija u pogonima u inostranstvu i još 240 radnih mjesta u Japanu, prenosi agencija AFP.

Očekuje se da će otpuštanje, koje obuhvata gotovo 30 odsto od ukupno 13.100 radnika, donijeti kompaniji godišnju uštedu od 50 milijardi jena (455 miliona dolara).

„Japan Displej“, nastao 2012. godine spajanjem odjeljenja za proizvodnju LCD ekrana kompanija Hitači, Tošiba i Soni, zaostaje za svojim stranim rivalima, pošto se ova industrija okrenula novim tehnologijama.

„U ovakvom okruženju, Japan Displej ima višak proizvodnih kapaciteta koji predstavljaju značajan teret za fiksne proizvodne troškove kompanije. Zato je kompanija utvrdila da mora da reformiše svoj proizvodni sistem, kako bi ga prilagodila tržištu koje se mijenja i smanjila nivo fiksnih troškova“, navodi se u saopštenju.

Današnje saopštenje dolazi nakon što je kompanija uknjižila neto gubitak od 31,5 milijardi jena u tromjesečju april-jun, što je skoro tri puta više od gubitka zabilježenog u istom kvartalu prošle godine, dodaje francuska agencija.