Dolar ojačao nakon četiri nedjelje pada

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle nedjelje ojačao, nakon četiri nedjelje gubitaka, dok je euro oslabio nakon očekivane pobjede Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima

Kurs eura prema američkoj valuti pao je prošle nedjelje 0,6 %, na 1,0930 dolara. Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, za 0,5 %, na 113,30 jena.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle nedjelje je porastao 0,6 %, na 99,27 bodova.

Na početku prošle nedjelje kurs eura probio se, po prvi put nakon šest mjeseci, iznad nivoa od 1,10 dolara jer su tržišta odahnula znakon pobjede Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima.

Ulagači su se, naime, plašili pobjede liderice krajnje desnice Marine Le Pen jer je najavljivala referendum o izlasku Francuske iz eurozone i Evropske unije, što je prijetilo još jednim potresom u EU nakon Brexita.

Međutim, kasnije su dobici eura splasnuli jer su podršku dolaru pružili američki ekonomski pokazatelji, najprije dobre vijesti s tržišta rada o smanjenju broja nedjeljnih zahtjeva za naknade za nezaposlene.

Uz to, najnoviji podaci o rastu proizvođačkih cijena u aprilu ukazuju na jačanje inflacije, što je podržalo očekivanja da bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Međutim, i ta su očekivanja splasnula u petak, kada je objavljeno da je promet u trgovini na malo u aprilu u SAD-u porastao 0,4 % u odnosu na prethodni mjesec, manje od 0,6 % koliko su očekivali analitičari. To ukazuje na dalji spori rast američke ekonomije, nakon podbačaja u prvom tromjesečju, dok su se ulagači nadali naznakama ubrzanja rasta.

Nakon razočaravajućeg podatka o maloprodaji, trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da postoji 49 % vjerovatnoće da će Fed do kraja godine kamate povećati još u dva navrata, dok su prije objave tog podatka te prognoze iznosile 54 %.