MP3 odlazi u istoriju

Sigurno ne postoji osoba koja se barem jednom, bilo kada su u pitanju računari, tableti ili pametni telefoni nije susrela sa mega popularnim MP3 formatom muzičkih datoteka. Nećemo pretjerati ako konstujemo kako je riječ o jednom od najpoznatijih, najpopularnijih i najčešće korišćenih formata u istoriji računara

MP3 odlazi u istoriju, proglašen je doslovno mrtvim i to ne od strane analitičara, novinara ili slučajnih korisnika interneta i samog MP3 formata, nego od strane – njegovih kreatora.

Njemački Fraunhofer Institut, koji je 1995. donio objavu novoga formata za muzičke datoteke, kojeg su razvili još krajem osamdesetih godina prošlog vijeka na službenim je web stranicama objavio kako je praktički sve vezano uz MP3 format ugašeno. Povratka nema, MP3 je i službeno napušten od strane razvojnog tima koji je sve ove godine ustrajno stajao iza njega, nažalost, još je jedan legendarni format, utkan u same temelje web i muzičke industrije poslat u zapećak istorije, stoga je ovo, definitivno, kraj jedne ere. Naravno da se MP3 neće prestati koristiti, kada su u pitanju krajnji korisnici, ali s vremenom će i s njihove strane biti zaboravljen.

Razlog je, zapravo, vrlo jednostavan, iako ga mnogi od nas sve ovo vrijeme možda i nisu prepoznali, pogotovo ako se ne bavimo profesionalno računarima i muzikom uopšteno. Sve je objasnio Bernhard Grill, direktor odjeljenja koji se u sklopu Fraunhofer Instituta bavio upravo MP3 formatom. „Postoji bolji i kvalitetniji format, riječ je o AAC ili Advanced Audio Coding formatu, koji je praktično postao standard, kada je u pitanju računarska muzika ili video muzička podloga, bilo da govorimo o računarima ili mobilnim uređajima – rekao je Grill. P

Prema njegovim riječima, AAC je u odnosu na MP3 „efikasniji i dolazi s daleko više funkcionalnosti“. Dakle, nakon 22 godine praktično vodeće pozicije kada je u pitanju digitalna muzika, svima nama omiljeni MP3 je postao nepoželjan čak i u sopstvenoj kući. Zanimljivo, Fraunhofer Institut je takođe pomogao u razvoju AAC formata i njegovom unapređenju do nivoa na kojem je danas, pa će banalnim pogledom mnogi zaključiti kako su njemački razvojni programeri i njihovo vodstvo na Fraunhofer Institutu zapravo kumovali situaciji u kojoj MP3 postaje višak.

Svoje zlatne dane MP3 format je doživio krajem devedesetih godina prošlog vijeka, kada je Apple predstavio svoj iPod uređaj. Tada je MP3 postao standard, a dodatno se proširio upravo zahvaljujući tome što je na iPod uređaju bio „temelj za slušanje muzike“. Dakako, koliko je Apple „povukao“ MP3, jednako toliko je i ovaj muzički format uspješan za uzlet Apple-a s iPod uređajima. Sada na sve to možemo gledati sa setom, jer sa MP3 razvojem gotovo.