PayPal ušao na tržište kriptovaluta

Tehnologija

Počev od 2021. godine zainteresovani će moći da kupuju kod 26 miliona trgovaca na PayPalovoj mreži, navodi se u saopštenju kompanije. Oni se nadaju da će nova usluga podstaći globalnu upotrebu virtuelnog novca i pripremiti postojeću mrežu za nove digitalne valute koje bi mogle razviti centralne banke i korporacije, poručio je predsjednik i izvršni direktor Den Šulman, prenosi Rojters.

“Radimo sa centralnim bankama, razmišljamo o svim oblicima valuta i ulozi PayPala u svemu tome”, kazao je.

Vlasnici računa u SAD biće u prilici da se u narednim nedjeljama služe kriptovalutama, najavili su iz kompanije. Uz to, u planu je proširenje na mobilnu uslugu za plaćanje Venmo, kao i još neke zemlje, u prvoj polovini naredne godine.

Valja napomenuti da i druge mejnstrim kompanije ovu uslugu nude svojim korisnicima, ali se značaj PayPala na tom polju ogleda prevashodno u njegovom ogromnom dometu. Naime, kompanija sa sjedištem u San Hozeu (Kalifornija) ima 346 miliona aktivnih računa širom svijeta i u drugom kvartalu ove godine uspjela je da obradi 222 milijarde dolara kroz procese plaćanja.

Kriptovalute imaju tendenciju da budu nestabilne, što ih čini privlačnim za špekulante, ali i manje primamljivim trgovcima i kupcima. Takođe, transakcije su svojevremeno bile sporije i skuplje u odnosu na uobičajene platne sisteme.

Mnoge centralne banke širom svijeta izrazile su nameru da razviju digitalne verzije svojih valuta u narednim godinama, dok je Fejsbuk predvodio stvaranje projekta kriptovaluta pod nazivom Vaga 2019. PayPal je bio jedan od osnivača, ali je odustao nakon nekoliko mjeseci.