Put oko svijeta za 107 dana

Travel

Tri mjeseca traje krstarenje luksuznim brodom na koje se polazi u januaru. Aranžman košta 10.000 eura, ali su u njega uključeni svi izleti, hrana i piće

Koliko puta ste maštali o putovanju oko svijeta, a da pritom ne morate da presjedate iz aviona u avion, da jurite, mijenjate hotele…?

Posljednjih godina putnicima se nude prekookeanski luksuzni brodovi, uz bazene, akva-park, teretanu, bioskop, šou-program, klizanje, sportske terene, dječje igraonice, karting i restorane u kojima se služi raznovrsna hrana. Na brodu „Kosta Luminosa“, koji se tradicionalno 6. januara sprema na put oko svijeta, postoji i studio u kojem može da se tokom plovidbe snimi muzički ce-de.

Tanja Cojić iz „Kosta kluba“ kaže da je riječ o nezaboravnom putovanju, jer ćete za 107 dana obići čitavu planetu. Ovo jedinstveno iskustvo košta 10.000 eura, koliko staje smještaj u najjeftinijoj kabini. Tome treba dodati i 580 eura za lučke takse. Međutim, kompanija časti putnike skoro 5.000 eura, jer su svi izleti uključeni u cijenu, a tokom više od tri mjeseca putovanja imaju i besplatne sve obroke i piće. Izleti obično koštaju po 100 eura, pa kada se to sabere s cijenom viskija i espresa koje bi potrošili – ušteda nije mala.

Putnici će 6. januara krenuti iz Savone ka Francuskoj, a naredna tri mjeseca oploviće planetu, vidjeti 15 zemalja i piti pet vrsta viskija i sedam sorti vina. Prvo se staje u Marselju, pa Barseloni, zatim u Kazablanki i Mindelu (Kap Verde), a onda prelazi Atlantik i ide u Južnu Ameriku. Nižu se gradovi: Salvador de Baija, Rio de Žaneiro (nekoliko dana), Punta Este, Montevideo, Buenos Ajres (nekoliko dana), a zatim se ide u Patagoniju i krstari kroz Magelanov prolaz do Čilea i Urugvaja. Sljedeća stanica je Uskršnje ostrvo na Pacifiku, a poslije dva dana put se nastavlja za egzotičnu Francusku Polineziju – Morea, Papet i Bora Bora. Putnici će vidjeti i ostrvo Nukualofa na Tongi, Okland na Novom Zelandu i Melburn, Sidnej i Pert u Australiji. Putovanje se nastavlja u Indiju, a iz Bombaja ide u Dubai, Muskat i Salalah (Oman), Akabu (Jordan) i prolaze kroz Suecki kanal. Prva evropska stanica poslije tri mjeseca je Iraklion na Kritu, zatim Čivitavekija kod Rima i posljednja – Savona.

tur-put-oko-sveta-(1)

Ko nema toliko novca može da ode i na nešto kraći put oko svijeta koji traje 98 dana. Ova tura ide sjevernom poluloptom i prolazi kroz Panamski kanal. Polazak je sljedećeg septembra, a u kabinu može da se uđe i za 7.000 eura. Ovakva putovanja se rezervišu mjesecima unaprijed.

Krstarenje oko svijeta se prodaje do 31. avgusta za narednu godinu, a zatim može da se kupi putovanje od 20 ili 30 dana. Na put oko svijeta ide 10 odsto putnika, a ostali na samo jedan njegov dio jer osim para teško je izdvojiti i toliko vremena. Svi koji su jednom krstarili uvijek idu ponovo.

Turisti najviše vole krstarenje istočnim Mediteranom, ali je trenutno hit krstarenje Indijskim okeanom (Dubai, Maldivi, Indija i Sri Lanka), a sedam dana košta 249 eura. Najbrojniji turisti na brodovima sa Balkana su Makedonci. Oni više ne idu na klasične ekskurzije, jer im je jeftinije da odu sedam dana na brod gdje je „sve uključeno“.