Azijske berze zabilježile rast, dolar pao

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija dostigle najviše nivoe u dvije godine, dok je dolar oslabio nakon što je američki Fed nagovijestio da će kamatne stope povećavati postepeno

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,4 odsto, dok su cijene akcija u Australiji, Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,8 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,7 odsto i dostigao najviši nivo od juna 2015. godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što je objavljen zapisnik s nedavne sjednice Feda. Taj je zapisnik pokazao da su se čelnici centralne banke složili da treba sačekati s povećanjem kamata dok ne bude jasnije da li je usporavanje rasta ekonomija privremeno, ali i da većina njih očekuje da će kamate biti povećane uskoro.

Čelnici Feda takođe su raspravljali o razlozima usporavanja rasta ekonomije u prvom tromjesečju.

Posljednji pokazatelji ne daju jasnu sliku jer potrošnja i raspoloženje potrošača slabe, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Analitičari smatraju da centralna banka ostaje na putu postepenog povećanja kamatnih stopa, ali da je, s obzirom na usporavanje ekonomskog rasta, sve manje vjerovatno da će u ovoj godini kamate povećati još u dva navrata.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za povećanje kamata u dva navrata do kraja godine sada iznose oko 46 odsto, dok su prije objave zapisnika Feda izgledi za to iznosili oko 50 odsto.

Tržišta podržava i rast cijena nafte, koje su dostigle najviše nivoe u pet nedjelja jer se očekuje da će sporazum OPEC-a o smanjenju proizvodnje biti produžen i nakon juna. Jutros je na američkom tržištu barel poskupio 1 odsto, na 51,87 dolara. I na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1 odsto, na 54,50 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio nakon signala iz Feda. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,02 boda, nedaleko od najnižeg nivoa u šest i po mjeseci, dok je juče u ovo doba bio na 97,32 boda. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 111,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,80 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla na 1,1225 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1185 dolara.