Tehnološki sektor podigao Wall Street, novi rekord Nasdaqa

Zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 porastao, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordan nivo

Dow Jones oslabio je 0,13 posto, na 20.913 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,17 posto, na 2.388 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 6.091 bod.

Najviše su juče, u prosjeku 0,9 posto, porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru jer se ulagači nadaju da će nakon Alphabeta, krovne kompanije Googlea, i drugi tehnološki divovi izvijestiti o dobrim poslovnim rezultatima. Ovih dana rezultate za prvo tromjesečje objaviće Apple i Facebook, dok su prošle sedmice objavljeni rezultati Alphabeta, Amazona i Microsofta bili bolji od očekivanja analitičara. Zahvaljujući tome, juče su cijene dionica Applea, Alphabeta, Microsofta i Facebooka dostigle rekordne nivoe.

U tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata velika većina kompanija prebacila je očekivanja. Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 13,6 posto na godišnjem nivou dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvještaja, biće to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Na tržištu ne vlada euforija jer se rast najveće svjetske ekonomije usporava. Nakon što je u petak objavljeno da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao za 0,7 posto na godišnjem nivou, znatno sporije od očekivanih 1,2 posto, juče je objavljeno da je rast tvorničke aktivnosti u SAD-u usporio, da je potrošnja domaćinstva stagnirala i da je ključni pokazatelj inflacije pao na mjesečnom nivou.

Spori rast loša je vijest za vladu Donalda Trumpa jer je predsjednik u izbornoj kampanji najavljivao znatno ubrzanje rasta ekonomije.

Ministar finansija Steve Mnuchin rekao je juče da je rast ekonomije od 3 posto moguće dostići u iduće dvije godine jer Trumpova vlada priprema dramatično smanjenje poreza.