Ubrzanje ekonomije eurozone u drugom kvartalu

Eurozona

Ekonomija eurozone porasla je u drugom kvartalu godišnjom stopom od 2,5% u odnosu na prvobitnu procenu od 2,3%, što je nadomak američkog rasta zabilježenog u istom periodu (2,6%)

Ubrzanje privredne aktivnosti ovog ekonomskog bloka došlo je kao prilično iznenađenje s obzirom da su mnogi ekonomisti prognozirali godinu punu izazova u očekivanju rasta cijene energenata i velike političke neizvjesnosti usljed izbora u nekoliko zemalja članica EU.

Međutim, rast cijene nafte nije dugo trajao, na izborima u Holandiji i Francuskoj pobijedile su proevropske snage, dok se na septembarskim izborima u Njemačkoj ne očekuje bilo kakvo iznenađenje.

Holandska ekonomija, zahvaljujući snažnom izvozu, predvodila je rast ovog ekonomskog bloka sa godišnjom stopom od 3,8%, dok je pozitivno iznenadila i Italija koja je u periodu april-jun rasla stopom od 1,5%, što je njen najači rast BDP-a još od prvog kvartala 2011.

Eurostat nije precizirao koji su glavni pokretači privrede eurozone, ali analitičari ocjenjuju da su to lična potrošnja i investicije, dok je izvoz igrao manju ulogu, osim u Holandiji i Francuskoj. Ekonomisti očekuju da bi eurozona mogla godinu da završi sa stopom rasta BDP-a od 2% u odnosu na decembarsku prognozu rasta od 1,4%.