Slovenci zarađuju duplo više od Crnogoraca

Prosječne plate u državama bivše Jugoslavije znatno se razlikuju, a prema posljednjim podacima, Crna Gora se nalazi u “zlatnoj sredini” kada su u pitanju prosječne neto zarade, dok su ispred Crne Gore, Slovenija i Hrvatska. Na začelju liste su Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija, pišu Dnevne novine

Za jedan mjesec Slovenci prosječno zarade 1.030 eura, odnosno duplo više nego crnogorski građani koji, prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku, prosječno primaju 512 eura.  Na drugom mjestu je Hrvatska sa prosječnom platom od 750 eura.

Zanimljivo, statistički podaci pokazuju da u Hrvatskoj osobe sa završenim fakultetom imaju 23 odsto višu platu od prosječne, a 50 odsto višu od osoba sa srednjom školom. Doktori nauka imaju u prosjeku 102 odsto višu platu od osoba sa srednjom stručnom spremom, čija zarada je 18 odsto niža od prosječne.

Treće mjesto zauzima Crna Gora koja posljednjih godina bilježi značajan rast prosječnih zarada. Primjera radi, prosječna plata 2006. u Crnoj Gori bila je svega 282 eura, dok je prema podacima Zavoda za statistiku u aprilu 2017. iznosila 512 eura. Dakle, plate su duplirane i iz mjeseca u mjesec rastu.

Makedonci najmanje prihoduju

Iza Crne Gore našle su Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija. U Bosni i Hercegovini građani prosječno zarađuju nešo više od 430 eura. Prosječna plata u Bosni, kako tvrde u Agenciji za statistiku, nominalno je viša za 0,2 posto u odnosu na decembar prošle godine, te je viša za 1,4 posto u odnosu na mart 2016. godine. Peto mjesto po visini prosječne neto zarade “drži” Srbija. U Srbiji prosječna plata iznosi 405 eura.

Na začelju liste nalazi se Makedonija gdje prosječna zarada iznosi 370 eura.