Smanjena potrošnja domaćinstava u Japanu

Potrošnja japanskih domaćinstava dodatno se smanjila u aprilu, ali je promet u maloprodaji porastao znatno bržim tempom

Promet je skočio zahvaljujući povećanju kupovina u robnim kućama i supermarketima, izvještava Fajnenšel Tajms.

Ukupna potrošnja japanskih domaćinstava pala je u aprilu 1,4 odsto međugodišnje, nadmašivši pad od 1,3 procenta u martu i duplo premašivši medijan prognozu ekonomista koje je anketirala agencija Rojters.

Pad potrošnje je praćen realnim smanjenjem prosječnih mjesečnih prihoda domaćinstava za 2,2 posto, na 472.047 jena (približno 4.260 dolara), dok su izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava realno opali za 2,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi londonski finansijski list.

Padu potrošnje domaćinstava najviše je doprinijelo rezanje izdataka za obrazovanje, koji su realno smanjeni za 15,1 posto, kao i transport i komunikacije, gdje su rashodi pali za 7,3 procenta.

Isključujući troškove za stanovanje, automobile, kao i izdatke na poklone u novcu i doznake, potrošnja stanovništva je u aprilu bila manja za 1,3 odsto.

Smanjenje potrošnje domaćinstava nije, međutim „nagrizlo“ promet u maloprodaji, koji je u aprilu zabilježio rast od 3,2 odsto u odnosu na 2,1 odsto u martu, znatno nadmašivši prosječnu prognozu analitičara koji su predvidjali rast od 2,3 odsto.

Ovaj uspon dјelimično se duguje povećanju kupovina u robnim kućama i supermarketima, koji su prošlog mјeseca zabilježili rast prometa za 1,1 procenat, prema podacima Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije, nakon pada od 0,8 posto u martu.