Više od 40 saveznih država SAD planira tužbu protiv Facebooka?

Tehnologija

Nekoliko američkih država predvođenih Njujorkom istražuju Facebook zbog mogućeg kršenja povjerenja i sigurnosti, a sljedeće sedmice planiraju da pokrenu tužbu protiv ovog giganta, saznaje Reuters.

Više od 40 saveznih američkih država planira da potpiše tužbu, a u pitanju je druga velika tužba koja je pokrenuta protiv ove kompanije u 2020. godini. Ranije ih je tužilo američko Ministarstvo pravosuđa koje istražuje četiri velike tehnološke kompanije u svijetu – Amazon, Apple, Google i Facebook.

Nije poznato šta sve države koje će potpisati tužbu zamjeraju Facebooku, ali jedna od optužbi koja se često spominje je strateška kupovina konkurencije kao što su Instagram i WhatsApp.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg je na svjedočenju u Kongresu tvrdio da kompanija ima niz konkurenata među kojima su neki i ogromni, a da je Facebook WhatsAppu i Instagramu pomogao da ojačaju i pretvore se u moćne društvene mreže kakve danas jesu.

Savezna trgovinska komisija, čiji su se državni predstavnici već sastajali, bi ubrzo mogla podnijeti tužbu okružnom sudu ili sudiji za upravno pravo.