Pireus banka prodaje sve, napušta Srbiju i Balkan

Banke

Grčka Pireus banka namjerava da proda podružnice u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji i Ukrajini, kao dio plana za smanjenje izloženosti prema inostranstvu

– Pireus banka planira da proda svoje poslovanje u regionu Balkana i da smanji portfolio loših kredita – izjavio je novi generalni direktor banke Hristos Megalou tokom predstavljanja planova grupacije do 2020. godine, prenijela je agencija Rojters.

– Naša vizija je da budemo najkredibilnija banka u Grčkoj. Naš strateški plan ima smisla i nije iluzija – kazao je Megalou, koji je u aprilu preuzeo funkciju generalnog direktora.

Banka Pireus, čijih se 26,2 odsto nalazi u vlasništvu grčkog fonda za spasavanje banaka HFSH, još je suočena sa problemom nenaplativih kredita posle duboke recesije u Grčkoj koja je pogurala nezaposlenost na rekordno visoke nivoe.

Grupacija, takođe, planira da se „oslobodi“ još nekih aktiva, uključujući 40-procentnog udjela u brodarskoj kompaniji „Helenik Sivejz“ i svog 33-procentnog udjela u kompanija za uzgoj ribe Nireus akvakulture i Selonda, dodaje direktor banke.

Banka Pireus, koja je u 67-procentnom vlasništvu institucionalnih investitora, kreiraće odvojenu filijalu poznatiju kao „Pireus legasi junit“, u sklopu napora da „očisti“ svoj bilans stanja.