Evo koji automobili su najtraženiji u Evropi

Evropsko tržište automobila zabilježilo je u maju snažan rast, pri čemu se registracija novih automobila gotovo vratila na nivoe od prije krize

– U maju 2017. godine, registracija putničkih automobila širom EU je porasla za 7,6 odsto na 1,38 miliona jedinica. Taj rezultat je blizu nivoa iz maja 2007.godine, nakon čega je ekonomska kriza pogodila automobilsku industriju – navodi se u saopštenju Asocijacije evropskih proizvođača automobila (ACEA), a prenosi agencija Frans pres.

Sa izuzetkom Velike Britanije, gdje je registracija novih vozila pala za 8,5 odsto, ostala vodeća evropska tržišta su prošlog mjeseca ostvarila odlične rezultate.

Prodaja automobila u Njemačkoj je u maju porasla za 12,9 odsto, u Španiji za 11,2 odsto, u Francuskoj za 8,9 odsto, a u Italiji za 8,2 odsto.

U periodu januar-maj 2017. godine, tražnja za putničkim automobilima je porasla širom EU, uz rast registracije od 5,3 odsto na 6,71 milion jedinica.

Njemački Folksvagen je ponovo zadržao titulu najvećeg evropskog proizvođača automobila, pri čemu je registracija njegovih automobila marke VW, Audi, Škoda, SEAT i Porše, porasla za 3,2 odsto u prvih pet meseci ove godine.

Folksvagen sada ima tržišni udio u Evropi od 23,3 odsto.

Prodaja francuskog PSA Pežo Sitroena je u posmatranom periodu porasla za 1,9 odsto, dok je registracija vozila Opela i Vokshola pala za 1,3 odsto, navodi AFP.