Vlada Hrvatske traži rјešenje: Građanima se briše dug?

Region

Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić, rekao je na koji način Vlada namјerava da pomogne hiljadama blokiranih građana, a jedan od načina je i otpis duga

Marić je istakao da treba preventivno reagovati, kako se ne bi nastavio rast broja blokiranih građana, te da treba promijeniti određene zakonske ili podzakonske akte.

– Danas imate situacije da je čovjek blokiran za 200 kuna i taj je dug narastao na 2.000 kuna. Razmišljamo i o promjeni zakona. Međutim, ostaje ipak pitanje prošlosti, a imamo preko 330.000 blokirani, ukupni dug je preko 42 milijarde kuna – istakao je Marić.

On smatra da sada treba da se riješi problematika prošlosti.

– Najavili smo u programu Vlade da ćemo se baviti problematikom otpisa i otpusta dugova, naročito onih manje vrijednosti. Međutim, smatramo da ćemo time obuhvatiti veći broj ljudi, naročito onih koji su slabijeg socijalnog stanja. Međutim, to mora da bude i odgovoran pristup od strane Vlade, jer je pitanje kakvu poruku šaljete. Obaveze i dugovi moraju da se završavaju, ali i recesija je učinila svoje te dobar dio ljudi nije ostao blokiran svojom nekakvom krivicom – kazao je Marić za RTL.