Sijetl uveo porez na zaslađena gazirana pića

Vlade širom svijeta nastoje da nametima i porezima navedu stanovništvo na zdrave životne navike, koje podrazumijevaju izbacivanje šećera i ostalih „ubica savremenog čovjeka“

Ipak, veliki problem predstavlja gojaznost djece. Kada je riječ o problemima sa težinom kod djece, Sjedinjene Države su ubjedljivo na prvom mjestu ove neslavne liste. Naime, procjenjuje se da je čak 13 odsto američke djece klasifikovano kao gojazno. Kako bi se izborio da ovim sveprisutnim problemom, Sijetl, u saveznoj državi Vašington, tačnije njegove gradske vlasti su preduzele mjere za koje neki kažu da su drastične.

Na nedavno održanoj sjednici gradska skupština Sijetla sa sedam glasova za i jednim protiv usvojila je porez u iznosu od 1,75 centi na 30 grama svih vrsta zaslađenih napitaka. Koka kola, pepsi, sportski energetski napici, skoro sve  osim dijetalnih gaziranih proizvoda. Vlasnici prodavnica kažu da ih novi porez ubija.

– Porez na porez, to će nas prepoloviti, mala preduzeća neće preživjeti – kaže Gurdev Man Sing, vlasnik jedne prodavnice.

Međutim, zagovornici kažu da postoji jasan problem i da ovonedjeljna vijest da trećina čovječanstva ima prekomjernu težinu opravdava novi porez. Zapravo, daleko je porazniji podatak o 13 odsto gojazne djece.

– Zvaničnici za javno zdravlje dokumentovali su za nas da takvi napici ubijaju. Tako oporezivanje u cilju smanjenja konzumiranja predstavlja dobar potez – kaže Tim Burdžes, član gradskog savjeta Sijetla.

A ima i ljekara koji smatraju da porez ne ide dovoljno daleko. Zaslađena pića su negativni proizvodi za djecu, želimo da djeca ne piju takva pića – ističe Moli Grou iz Dječje bolnice u Sijetlu.

Dio novca od novog poreza biće upotrijebljen kao pomoć da se poboljša pristup zdravim napicima za djecu, u namjeri da se umanji ono što zdravstveni zvaničnici nazivaju svjetskom epidemijom gojaznosti.