Svjetska premijera: Kia Stonic

Automobil

Posle prvih fotografija koje su se u utorak pojavile na Internetu, Kia je zvanično predstavila novi mali SUV model

Potkompaktni SUV automobilski segment, u kome već vlada velika gužva, postao je bogatiji za još jedan model, a Kia Stonic prikazana je svjetskoj javnosti samo nekoliko dana nakon premijere srodnog modela Hyundai Kona:

Kada je riječ o ciljnoj grupi kupaca, poput Hyundaija, i Kia će se uglavnom oslanjati mlađu populaciju. U ponudi će biti brojne mogućnosti za presonalizaciju pa će budući vlasnici, na primjer, moći da izaberu jednu od 20 dvobojnih varijanti automobila (sa krovom drugačije boje u odnosu na ostatak karoserije).

Kia za sada nije objavila dimenzije modela Stonic, ali bi one trebalo da budu slične kao kod sestrinskog Hyundaijevog SUV-a (4.165/1.800/1.550 mm, međuosovinsko rastojanje 2.600 mm), dok prtljažnik nudi 352 litara korisne zapremine za odlaganje stvari.

Motorizacija modela za evropsko tržište u početku će obuhvatiti 1.0 T-GDI turbo benzinca sa 120 ks, kao i atmosferske benzinske motore od 1.25 i 1.4 l.

Na raspolaganju će biti i 1.6 litarski dizelaš.

U skladu sa najnovijim bezbjednosnim standardima, Kia Stonic će imati brojne elektronske sistemem asistencije vozaču, uključujući sistem automatskog kočenja u slučaju opasnosti, sa funkcijom detekcije pješaka na kolovozu i upozorenjem na moguć sudar, zatim tehnologiju otkrivanja drugog vozila u mrtvom uglu, sistem upozorenja na automobil koji nailazi bočno sa strane prilikom isparkiravanja u rikverc, kao i sistem upozorenja u slučaju nenamjernog napuštanja vozne trake.

Očekuje se da Kia Stonic stigne u evropske prodajne salone tokom trećeg kvartala 2017. godine, kada će biti poznata i cijena ovog automobila.